Schadelijke kiemen kunnen niet alleen via de neus en mond, maar ook via de ogen in ons lichaam terechtkomen. Hoe de procentuele verdeling tussen de drie zintuigen er precies uitziet, is echter niet bekend. Raak uw gezicht en ogen dus niet aan met ongewassen handen. Hoe u uw handen op de juiste manier wast, leest u hier.
Bronnen: Centers for Disease Control and Prevention¹ & Harvard Media School²
Volgens de gerenommeerde American Academy of Opthalmology kan een bindvliesontsteking (medische term: conjunctivitis) een indicatie zijn voor een coronavirusinfectie, mits de patiënt ook koorts en moeite met ademhalen heeft. Een bindvliesontsteking is meestal te herkennen aan rode ogen en aan elkaar geplakte oogleden – aan één of beide ogen. Hoe vaak dit optreedt bij het coronavirus, is echter nog niet bekend. Een studie uit China³ heeft het over 0,8% van de patiënten met corona, een andere studie in samenwerking met de Yale University⁴ Spreekt van 4,68% van de patiënten. Uit de Yale-studie blijkt verder dat 20,97% van de onderzochte coronapatiënten last had van droge ogen, 12,73% van wazig zicht en 11,80% van een 'Fremdkörpergefühl', waarbij het voelde alsof het oog niet bij het lichaam hoorde. Wat dat betekent voor opticiens en oogartsen legt de American Academy of Ophthalmology hier⁵ uit.
Volg altijd de meest recente richtlijnen van de bevoegde instanties in uw land. In Nederland zijn dat de Rijksoverheid⁶ en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM⁷ Over het algemeen geldt:
Reduceer sociale contacten tot een minimum. Ontvang zo min mogelijk bezoek (max. 3 mensen) en ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder en mensen met een kwetsbare gezondheid.
Houd 1,5 meter afstand tot andere mensen.
Was de handen regelmatig en uitvoerig (meer informatie over het correcte wassen van de handen vindt u hier.
Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes om de neus te snuiten en gooi ze daarna weg (bij voorkeur in een prullenbak met deksel).
Volgens het gerenommeerde Duitse Robert Koch Instituut hebben de volgende mensen een verhoogd risico op een ernstig verloop van de ziekte: mensen vanaf 50 tot 60 jaar, rokers, hart- en vaatpatiënten, diabetespatiënten, kankerpatiënten, mensen met aandoeningen aan de longen en de lever, en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Bent u gezond en in staat om buiten te sporten, dan heeft dit over het algemeen een positief effect op uw gezondheid en de bloedsomloop. Volgens Professor Christian Drosten, hoofd virologie van het vooraanstaande Charité-ziekenhuis in Berlijn, is een gezonde bloedsomloop erg belangrijk bij een ernstig verloop van het coronavirus. In zijn Coronaviruspodcast⁸ deelt hij dagelijks nieuwe inzichten (Duitstalig). U heeft een bril nodig voor uw training of workout? Neem dan eens een kijkje bij onze sportbrillen op sterkte of bij onze sports-zonnebrillen. We verkopen uitsluitend hoogwaardige sportbrillen en sport-zonnebrillen van merken zoals Oakley, Ray-Ban, adidas en Alpina.
Studies over het coronavirus suggereren dat de ziekte met name wordt overdragen door mensen onderling – door kleine druppels uit de neus of mond – in plaats van te worden verspreid over grotere afstanden in de lucht. Als u alleen of met een ander buiten sport en de daarbij de veiligheidsafstand van 1,5 meter aanhoudt, lijkt de kans op besmetting dus klein.Bron: World Health Organisation⁹
Er zijn speciale brillen met een beschermende factor voor mensen die veelvuldig contact hebben met coronapatiënten, zoals medisch personeel. De brillen en zonnebrillen die wij verkopen zijn daar echter niet geschikt voor. Gebruik ze dus niet als bescherming tegen het virus.
Ja, dat kan. Volgens het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung⁹ kan het virus zich verspreiden via druppels (een zogenaamde 'druppelinfectie') of via besmette oppervlakken (een zogenaamde 'smeerinfectie'). Een druppelinfectie is daarbij veel waarschijnlijker dan een smeerinfectie. Als we deze kennis toepassen op een bril, dan zijn er dus twee mogelijkheden. Ten eerste kan een coronapatiënt tijdens het praten, hoesten of niezen druppels op onze bril achterlaten (als de persoon binnen 1,5 meter van ons staat). Ten tweede kunnen we een voorwerp aanraken dat daarvoor is aangeraakt door een coronapatiënt en vervolgens aan onze bril zitten.
Het is weliswaar mogelijk dat het virus aan de bril blijft plakken, maar een daadwerkelijke overdracht van het virus via de bril lijkt onwaarschijnlijk. Om druppels op uw bril te kunnen achterlaten, moet een besmet persoon erg dichtbij komen. Als dit daadwerkelijk gebeurt, zou het virus zeer waarschijnlijk ook direct in uw neus of mond belanden. De infectie vindt dan direct plaats, en niet indirect via de bril. In het geval van een smeerinfectie wordt het virus via (meerdere) voorwerpen overgedragen, zodat het al is 'uitgedund' wanneer het uiteindelijk op uw bril belandt. Maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Houd afstand tot andere mensen, probeer uw gezicht en bril niet aan te raken en was uw handen regelmatig grondig. Bovendien laat laboratoriumonderzoek uitgevoerd door een Amerikaanse onderzoeksgroep zien dat coronavirussen in het geval van een zware contaminatie op roestvast staal en kunststof maximaal 2-3 dagen besmettelijk kunnen blijven. Om besmetting te voorkomen werkt onze logistieke afdeling volgens zeer strenge hygiënemaatregelen en met ontsmettingsmiddelen. Rekening houdend met de verzendtijd van onze producten, kan een infectie door het coronavirus volgens de huidige wetenschappelijke inzichten dus worden uitgesloten.
Zoals hierboven beschreven is het onwaarschijnlijk dat er een besmetting plaatsvindt via de bril. Een recente studie uit de VS¹⁰ suggereert echter dat virussen op plastic/kunststof 2 tot 3 dagen actief kunnen blijven. Het kan dus geen kwaad om uw bril en zonnebril uit voorzorg iets vaker schoon te maken. Integreer het in uw dagelijkse routine en maak het montuur van uw bril bijvoorbeeld altijd even schoon nadat u buiten bent geweest. Een druppeltje zeep of een pH-neutraal schoonmaakmiddel is daarvoor erg geschikt. Spoel het montuur daarna af met water en droog het af met een papieren zakdoek of een stuk keukenrol.
Wat over het algemeen geldt, geldt nu ook: Was uw handen altijd goed voordat u uw contactlenzen in- of uitdoet. Het wassen moet minstens 20 seconden duren en bestaat uit de volgende stappen:
1. Maak uw handen nat.
2. Zeep uw handen goed in en neem alle onderdelen mee: de handpalm, de rug van de hand, de vingertoppen en de nagels, de duimen en de gedeeltes tussen de vingers.
3. Verdeel de zeep langzaam over alle zones.
4. Spoel de handen goed af.
5. Droog de handen af en vergeet daarbij niet de ruimtes tussen de vingers. Door het afdrogen worden ook de ziektekiemen verwijderd die kleven aan de handen of in het water op de handen. Als u een handdoek gebruikt in plaats van zakdoekjes of keukenrol, was de handdoek dan iets vaker dan normaal op 60 graden.
Een meer gedetailleerd stappenplan voor het wassen van de handen¹¹ is te vinden bij de World Health Organisation (WHO).
Dat lijkt inderdaad mogelijk te zijn. Volgens de eerder vermelde studie uit de VS kunnen virussen 2 tot 3 dagen blijven leven op plastic/kunststof. Omdat u over het algemeen de enige bent die uw lenzenbakje aanraakt, is de kans dat u via het bakje besmet raakt klein. Maar waarom onnodig risico lopen? Was het bakje uit voorzorg om de paar dagen met een beetje zeep. Droog het daarna goed af om te voorkomen dat er zeepresten in de ogen belanden.
Op het eind van de dag kunnen contactlenzen wat droog aanvoelen. Om het onaangename gevoel tijdelijk te verminderen is het erg verleidelijk om de lenzen wat te verschuiven met de vingers. Maar, wat normaal gesproken geldt, geldt nu helemaal: zit niet met uw vingers aan uw ogen en contactlenzen! Bestel liever een hoogwaardig setje oogdruppels om de ogen tussendoor van extra vocht te voorzien of overweeg te switchen naar andere contactlenzen. De nieuwste generatie lenzen van merken zoals Biofinity, Air Optix, Dailies en het Mister Spex-huismerk TrueLens heeft een verhoogd hyalurongehalte. Hierdoor worden de ogen de hele dag door van zuurstof voorzien en voelen ze langer prettig aan.
LET OP: Veel van de hier geciteerde studies zijn door de snelle ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus nog niet peerreviewed. Bij de peerreviewmethode worden wetenschappelijke publicaties vóór publicatie kritisch verbeterd, geverifieerd en gecontroleerd door vakgenoten. Om u continu op de hoogte te kunnen houden van de nieuwste informatie en wetenschappelijke inzichten rondom het coronavirus in Nederland wordt deze FAQ regelmatig geüpdatet.
¹ https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-covid-spreads.html ² https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/coronavirus-resource-center ³ https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa2002032 ⁴ https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.12.20034678v1 ⁵ https://www.aao.org/headline/alert-important-coronavirus-context ⁶ https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19 ⁷ https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel ⁸ https://www.ndr.de/nachrichten/info/podcast4684.html ⁹ https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1 ¹⁰ https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v1.full.pdf ¹¹ https://www.who.int/gpsc/clean_hands_protection/en/