Draagt u voor het eerst contactlenzen, dan kan dat even wennen zijn. In tegenstelling tot een bril zitten ze direct op uw ogen en geven ze de werkelijkheid in de juiste grootte weer. Om daaraan te wennen én om een lens te vinden waarmee u langdurig vooruit kunt, is het belangrijk lenzen een tijdje op proef te dragen.
Na de oogmeting bij de opticien, krijgt u een setje proef-lenzen mee naar huis. Onze tip: Schrijf alle vragen die u tijdens het dragen heeft op voor het volgende contactmoment met de opticien.
Natuurlijk is het even wennen om de wereld te zien door contactlenzen, maar onze ervaring is dat het vrij snel gaat. Met name zachte contactlenzen voelen snel “eigen” en worden vaak al na een paar uur niet meer gevoeld. Bij harde en bij multifocale contactlenzen duurt dit over het algemeen een paar dagen langer. Natuurlijk is de precieze duur afhankelijk van uw individuele oogcondities. Mocht u na een paar dagen echter nog steeds problemen hebben, neem dan contact op met uw opticien.
Onze ervaring is dat de meeste mensen zeer positieve ervaringen hebben met contactlenzen, zeker als ze de lenzen hebben uitgekozen in overleg met een opticien. Maar natuurlijk kunnen contactlenzen ook (kleine) bijwerkingen hebben, die we hier nader toelichten.
In het begin kan men het gevoel hebben dat de ogen niet meer horen bij het eigen lichaam (In het Duits wordt dit het “Fremdkörpergefühl” genoemd, in het Engels “foreign body sensation”). Dit komt doordat de ogen, door de aanwezigheid van de contactlenzen, voor het eerst bewust gevoeld worden. Gelukkig houdt dit gevoel niet lang aan. Bij zachte lenzen verdwijnt het meestal al na een paar uur, bij harde lenzen of multifocale lenzen meestal binnen een paar dagen.
Ook lichte duizeligheid kan in het begin optreden. Het oog moet zich immers omstellen van een bril naar contactlenzen, of van een troebel zicht naar een scherp zicht (via contactlenzen). Heeft u tot nu toe altijd een bril gedragen, dan moet u eraan wennen dat u met contactlenzen niet alleen nóg scherper ziet, maar uw omgeving ook waarneemt in de juiste grootte-verhouding. Is uw oogafwijking pas net ontdekt of is uw sterkte veranderd, moeten uw ogen er nog even aan wennen dat ze niet meer hoeven te overcompenseren.
Tip van de opticien: Laat uw ogen regelmatig controleren bij een opticien of oogarts. Doe dit bij voorkeur één keer per jaar.
Heeft u last van rode ogen, dan is er mogelijk iets mis met de zuurstofverzorging van uw ogen of scheidt de traanlaag te weinig traanvocht af. Een andere reden kan zijn dat uw ogen gevoeliger reageren op de contactlenzen dan gedacht. Oogmetingen en het passen van contactlenzen bij de opticien kunnen rode ogen helaas niet altijd voorkomen. Soms blijkt pas in de praktijk hoe op de lenzen wordt gereageerd.
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat u nog niet helemaal geoefend bent in het indoen van uw lenzen. Heeft u meerdere pogingen nodig en raakt u daarbij bijvoorbeeld uw ogen aan met uw vingers, dan kan dat resulteren in rode, geïrriteerde ogen. Las in dat geval een korte pauze in en probeer het daarna met frisse moed. U geeft uw ogen zo de kans te herstellen.
Voor zowel mensen die voor het eerst lenzen dragen als voor geoefende dragers geldt: voorkom problemen door de regels in acht te nemen. Overschrijd de voorgeschreven draagtijden/houdbaarheid van de lenzen niet en laat uw ogen regelmatig controleren, óók als u niet tegen problemen aan bent gelopen. Doet u dat niet, loopt u het risico op vervelende, langdurige oogproblemen.