De neus jeukt, de ogen tranen, u heeft hoofdpijn en u kunt niet stoppen met niezen. Kortom: het is weer hooikoortstijd. In de lente hebben veel lensdragers last van allergische oogreacties zoals jeukende, tranende of rode ogen. Natuurlijk hebben ook mensen met andere allergieën dan hooikoorts hier last van. Zij hebben vaak het hele jaar door te kampen met een verminderd draagcomfort en andere vervelende symptomen.
Mensen met hooikoorts vragen zich vaak af of ze tijdens het pollenseizoen moeten stoppen met het dragen van lenzen of tijdelijk moeten switchen naar een ander soort. Gelukkig is dat niet het geval: heeft u hooikoorts of een ander soort allergie, mag u gewoon lenzen dragen. Neem contact op met uw oogarts of opticien om te bepalen welke materialen en reinigingsmiddelen in uw geval het meest geschikt zijn. Met behulp van regelmatige controles en een verstandig gebruik staat het dragen van lenzen meestal niets in de weg.
In het geval van seizoengebonden hooikoorts of overige allergieën (bijvoorbeeld huisstofmijtallergie) zwelt het neusslijmvlies op en beginnen de neus en de ogen te jeuken. Daarnaast kunnen de ogen gaan tranen of rood worden.
Heeft u allergieën, dan kunt u uw contactlenzen over het algemeen gewoon blijven dragen. De juiste verzorging is daarbij erg belangrijk. Neem voor advies contact op met een oogarts of opticien. Hij kan u meer vertellen over het gebruik van anti-allergie oogdruppels die de symptomen helpen verminderen. Ook met de ernst van de allergie en de individuele symptomen moet rekening worden gehouden.
Tip van de opticien: Bent u in hoge mate allergisch, dan zijn daglenzen een goede optie tijdens het allergieseizoen.
Daglenzen worden na een dag dragen weggegooid. Ze verminderen de afzetting van schadelijke allergenen op de lens en voorkomen dat uw ogen in aanraking komen met desinfectie- en bewaarvloeistoffen die erom bekend staan allergische reacties aan te wakkeren.
Zowel uw lenzen als uw handen en haren moeten zo schoon mogelijk zijn. In het geval van daglenzen is dat relatief eenvoudig want na een dag dragen gooit u ze weg. Alle andere soorten lenzen moeten intensief en grondig worden gereinigd. Pollen vergroten de hoeveelheid vuil die zich op de lenzen opstapelt. Daar komt bij dat lenzen die slecht worden schoongemaakt in het ergste geval tot een bindvliesontsteking kunnen leiden.
Tijdens het hooikoortsseizoen zijn met name peroxide vloeistoffen en enzymtabletten een goede optie. Deze vloeistoffen worden gekenmerkt door een diepe, grondige reiniging. Ze laten nauwelijks afzetsels achter op de lens.
Hou er daarnaast rekening mee dat haren echte pollenvangers zijn. Gaat u ’s avonds naar bed, belanden de pollen via uw kussen in uw ogen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, wast u dus tijdens het pollenseizoen iedere avond voor het slapengaan uw haren.
Om uw ogen tijdens het pollenseizoen zoveel mogelijk te ontzien, wordt het dragen van een zonnebril aangeraden. Overbelaste ogen zijn gevoeliger voor licht: draagt u een zonnebril, belast u ze niet nóg meer. Daar komt bij dat een zonnebril uw ogen beschermt tegen rondvliegende pollen. Maak de zonnebril wel regelmatig goed schoon: pollen hechten zich vast aan het montuur en de glazen en kunnen op die manier alsnog in de ogen belanden.
Soms kunnen de klachten ‘gewoon‘ worden opgelost door middel van nadruppelen. Doordat u knippert met uw ogen, verwijdert u de pollen, die zo niet de kans krijgen zich vast te zetten op de lenzen.
Anti-allergie oogdruppels bieden een snelle en effectieve oplossing tegen geïrriteerde ogen maar zijn helaas niet echt geschikt voor zachte lenzen. Dat komt doordat zachte lenzen grotere poriën hebben dan harde lenzen: oogdruppelresten blijven daar sneller in achter. Bovendien worden zachte lenzen week door anti-allergie druppels, waardoor bepaalde bestanddelen van de lens kunnen loslaten. In beide gevallen kunnen bindvlies- of hoornvliesontstekingen optreden.
Dit is op te lossen door na het druppelen 15-20 minuten te wachten met het indoen van de lenzen. Na 15 minuten zijn geen aanwijsbare sporen van de druppels meer aan te treffen op de lenzen. Als alternatief kunt u natuurlijk ook kiezen voor harde contactlenzen. Harde contactlenzen gaan goed samen met anti-allergische druppels en zijn daardoor wat gebruiksvriendelijker.
Wrijf niet in uw ogen, ook niet als ze erg jeuken. De jeuk wordt er alleen maar erger door, zeker als er pollen of bacteriën aan uw handen kleven. Daar komt bij dat hard wrijven uw lenzen kan beschadigen.
Als de klachten te heftig zijn, omdat de pollendichtheid bijvoorbeeld erg hoog is, switch dan liever tijdelijk naar een bril en gun uw ogen een rustpauze. Neem voor de zekerheid contact op met uw oogarts of opticien. U wilt er zeker van zijn dat de klachten onschuldig zijn en inderdaad worden veroorzaakt door de pollen.
Tip van de opticien: Bespreek uw allergieën tijdens het aanpassen van de lenzen en tijdens de nacontroles met uw opticien. Tekenen en symptomen van allergische oogafwijkingen kunnen worden besproken en vastgesteld en, indien nodig, kunnen passende maatregelen worden getroffen.
Wrijf niet in de ogen
Switch naar daglenzen en verminder de draagduur
Draag een zonnebril
Goed schoonmaken. Liever één keer te vaak dan één keer te weinig
Switchen naar reinigingsmiddelen zonder conserveringsstoffen
Regelmatig nadruppelen
Goed alternatief tijdens het pollenseizoen: een bril!
Win advies in bij uw oogarts of opticien