U wilt contactlenzen gaan dragen, maar vindt het een beetje spannend? Veel mensen vergaat het zo. Het idee om met de eigen vingers de ogen te moeten aanraken, is gek en onaangenaam.
Onze ervaring is gelukkig dat het in de praktijk ontzettend meevalt. Net als bij veel dingen, is het een kwestie van oefenen en bepaalde trucs onder de knie krijgen. Als u rekening houdt met onderstaande punten, wordt het indoen van de contactlenzen binnen no time routine en kunt u gaan genieten van een optimaal draagcomfort. We hebben de belangrijkste informatie voor u op een rij gezet.
Als u kiest voor contactlenzen, komt u als eerst bij de opticien terecht. Daar ontdekt u door het proef dragen van lenzen hoe de lenzen voelen en of ze voor u in aanmerking komen. Uw opticien voert daarna een oogmeting met u uit en voorziet u van een individueel advies: Welke contactlenzen passen het beste bij u en uw ogen? De keuze voor de juiste lens bepaalt immers voor een belangrijk deel uw zicht en draagcomfort.
Uw opticien doet de contactlenzen de eerste keer voor u in. Daarna mag u het met behulp van zijn aanwijzingen zelf proberen. Gelukkig zijn contactlenzen over het algemeen erg ongecompliceerd en meegaand in het gebruik. U zult er versteld van staan hoe aangenaam de lenzen van het begin af aan zitten.
Om een optimaal draagcomfort te garanderen, zijn regelmatige controles erg belangrijk. Uw ogen kunnen namelijk (onopgemerkt) veranderen, waardoor de contactlenzen niet meer goed passen. Het wordt aangeraden om uw ogen om de 6 tot 12 maanden te laten controleren. De controle vindt gewoon plaats bij uw opticien. Daarnaast kunt u thuis regelmatige check-ups uitvoeren en er iedere keer als u de lenzen indoet op letten of de lenzen prettig aanvoelen en de ogen er hetzelfde uitzien. Bij ernstige problemen zoals een brandend gevoel of roodheid doet u de lenzen meteen uit en neemt u contact op met uw opticien of oogarts.
Contactlenzen hebben een goede en een verkeerde kant. Dat wil zeggen: er is een goede manier om ze in te doen, en er is een verkeerde manier om ze in te doen. Om hier rekening mee te houden plaatst u de lens op het topje van de vinger. Ziet de lens eruit als een schaal, dan heeft u de goede kant te pakken. Ziet de lens er echter uit als een soepbord (de randen zijn als het ware naar buiten gebogen), dan heeft u de verkeerde kant te pakken. Doet u de contactlens verkeerd om in, dan is het draagcomfort niet optimaal en voelt u wrijving. Doe in dat geval de lens weer uit, maak de lens nog een keer schoon en plaats de lens andersom terug in het oog.
Net zoals er verschillende modellen contactlenzen zijn, zijn er ook verschillende draagintervallen. Sommige lenzen worden één dag gedragen en op het eind van de dag weggegooid (daglenzen), andere lenzen worden twee weken of een maand gedragen (respectievelijk weeklenzen en maandlenzen). Om uw ogen niet te beschadigen is het belangrijk dat u deze draagtijden respecteert. Wissel de oude lenzen na de voorgeschreven tijd in voor een nieuw paar.
Hygiëne is erg belangrijk als het om uw ogen gaat. Ogen zijn ontzettend gevoelig en reageren niet goed op externe invloeden zoals wimpers, stofjes of zand. Houd bij het in- en uitdoen van de lenzen dan ook rekening met het volgende: Was altijd uw handen en let erop dat er tijdens het afdrogen geen deeltjes aan uw handen blijven kleven. Gaat het een keer mis, is het vaak al voldoende om de lens voorzichtig met een vinger heen en weer te bewegen op het oog. Het stofje of vuiltje laat dan meestal vanzelf los. Helpt het heen en weer bewegen niet, doe de lens dan weer uit, maak de lens nogmaals schoon met het verzorgingsmiddel en doe de lens weer in.
Voor alle lenzen behalve daglenzen is een goede verzorging erg belangrijk. Daglenzen worden immers na één dag dragen weggegooid, waardoor schoonmaken niet nodig is. Andere soorten lenzen moeten goed worden verzorgd om een optimaal draagcomfort te kunnen garanderen. Na het uitdoen worden ze bewaard in speciale bewaarhouders, met een L voor het linkeroog en een R voor het rechteroog. Dit laatste wordt gedaan om er zeker van te zijn dat, in het geval van verschillende sterktes, de juiste lens in het juiste oog wordt gedaan. De lenzen worden bewaard in een bewaar- of reinigingsvloeistof en zijn de volgende dag weer schoon.
Bijna iedereen mag contactlenzen dragen. Contactlenzen worden geproduceerd uit zachte en hoog verdraagzame materialen, waardoor bijna iedereen ertegen kan. Uw opticien of oogarts bespreekt tijdens het aanpassen van de lenzen de verschillende opties met u. Daarna kunt u de contactlenzen meteen uitproberen en op proef dragen.
Doet u voor het eerst zelf uw contactlenzen in, dan bent u ongetwijfeld wat nerveus. Tijdens de contactlenzen aanpassing loodst de opticien of oogarts u stap voor stap door het proces. Vervolgens doet u in het bijzijn van hem of haar de lenzen zelf in. Alle vragen of twijfels die u heeft, kunt u op dat moment in alle rust stellen. In ons artikel ‘contactlenzen in- en uitdoen’ leggen we alles nog een keer stap voor stap uit.
U weet nu waar u als contactlenzen-first-timer rekening mee moet houden. Wilt u contactlenzen uitproberen maar weet u nog niet welke lenzen het beste bij u passen? In de volgende stap geven we u tips die u helpen bij de keuze.