Om uw contactlenzen lang comfortabel te kunnen dragen, is een goed onderhoud noodzakelijk. Stof, vuil en vet- en proteïnedeeltjes uit de traanlaag zetten zich af op contactlenzen. Met de juiste reiniging worden dat soort afzetsels voorkomen.
De gezondheid van uw ogen is voor een belangrijk deel afhankelijk van een juiste contactlenzenreiniging. Maakt u uw lenzen onvoldoende of verkeend schoon, kan dat leiden tot rode of brandende ogen of zelfs tot ontstekingen. Met de juiste reiniging en reinigingsproducten heeft u lang plezier van uw lenzen. Kiest u voor daglenzen, dan is onderhoud van de lenzen grotendeels onnodig: U vervangt daglenzen immers dagelijks. Bij de reiniging en aanschaf van reinigingsproducten dient u rekening te houden met de volgende punten:
Persoonlijk advies van een opticien: Een juist onderhoud wordt voor een groot deel bepaald door de reinigingsmiddelen waarvoor u kiest. Vaak worden verschillende bewaar- en reinigingsmiddelen met elkaar gecombineerd. Win hierover advies in bij een opticien. Hij kan u meer vertellen over de individuele samenstelling van de verschillende middelen en rekening houden met uw persoonlijke behoeften en mogelijke allergieën. Daarnaast kan hij u tips geven over de juiste reiniging.
Om uw lenzen zo goed mogelijk te reinigen, is er een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. Om te beginnen wast u uw handen en droogt u ze goed af voordat u met het schoonmaken begint. Op die manier voorkomt u dat de lenzen in aanraking komen met schadelijke bacteriën. Zorg er daarnaast voor dat de lenzen tijdens het reinigen niet in aanraking komen met water. Contactlenzen kunnen namelijk niet goed tegen zware metalen zoals lood en verontreinigingen zoals kiemen en bacteriën, die zich in water (kunnen) bevinden. Stap voor stap gaat het reinigen van contactlenzen als volgt in z’n werk:
Voor de oppervlaktereiniging plaatst u de lens in de handpalm. U maakt de lens vochtig met een all-in-one reinigingsmiddel en wrijft de lens voorzichtig tussen uw vingertoppen of tussen uw vingertop en handpalm. De schadelijke deeljes laten op die manier los van de oppervlakte.
Om de losgelaten deeltjes van te lens af te spoelen, maakt u de lens wederom nat met het all-in-one reinigingsmiddel of met een zoutoplossing. Heeft u gevoelige ogen, dan is een zoutoplossing zonder conserveringsstoffen de beste optie.
Niet alle micro-organismen kunnen door handmatig wrijven worden vernietigd. Om de lenzen grondig te desinfecteren, kunt u aanvullend gebruikmaken van een all-in-one oplossing of een waterstofperoxide vloeistof. Omdat de desinfectie een tijdje duurt, kunt u de contactlenzen het beste ’s nachts in de vloeistof bewaren.
Heeft u gevoelige ogen of bent u allergisch voor conserveringsstoffen? En, maakt u voor de desinfectie van de lenzen gebruik van een peroxide oplossing? Dan moet u de oplossing waarin u de lenzen bewaart neutraliseren.
Let op: Peroxide oplossingen mogen absoluut niet in de ogen terechtkomen. Lees de bijsluiter goed en volg de aanwijzingen van uw oogarts of opticien.
Was uw handen voordat u uw lenzen weer indoet en droog ze goed af. Om de resten van het reinigingsmiddel van de lenzen af te spoelen maakt u gebruik van een sterile zoutoplossing.
Ook contactlenshouders moeten regelmatig schoon worden gemaakt. U giet daarvoor het oude reinigingsmiddel uit de houder, spoelt de houder af met nieuw reinigingsmiddel en legt de houder ondersteboven op een doek. Bovendien vervangt u de oude houder maandelijks (op z’n laatst na drie maanden) door een nieuwe.
Proteïne-/eiwit-deeltjes verwijdert u wekelijks met een speciale proteïne reiniger (tabletten). Doordat speciale enzymen de schadelijke proteïnen vernietigen, worden alle achtergebleven proteïnen/eiwitten verwijderd.
Win advies in bij een opticien
Reinig uw lenzen nooit met water
Lees de gebruiksaanwijzing en overschrijd de houdbaarheidsdatum niet
Plaats iedere keer nieuwe reinigingsvloeistof in de bewaarhouder
Vervang de bewaarhouder max. om de drie maanden
Reinig uw lenzen volgens de hierboven beschreven stappen
Peroxide oplossingen mogen niet in de ogen terechtkomen
De grote keuze aan reinigings- en bewaarvloeistoffen maakt het niet bepaald makkelijk voor lenzendragers. Het type contactlens bepaalt voor een belangrijk deel de keuze voor bepaalde verzorgingsmiddelen, maar niet alle verzorgingsmiddelen zijn even goed te combineren. Omdat de individuele behoeftes sterk verschillen tussen lensdragers (traanlaag van de ogen, allergieën, onverdraagzaamheden), is persoonlijk advies van een oogarts of opticien noodzakelijk.
All-in-one oplossingen zijn bijzonder geliefd omdat ze voor alles gebruikt kunnen worden: reinigen, afspoelen, desinfecteren, neutraliseren en bewaren. Komt een all-in-one oplossing in aanraking met het oog dan is er niks aan de hand. Uw ogen raken er niet door geïrriteerd. All-in-one oplossingen zijn dus makkelijk en veilig in het gebruik maar zijn niet bijzonder geschikt voor het verwijderen van extreem vuil.
Om die reden wordt vaak een aanvullende proteïnereiniger aanbevolen. Omdat niet iedereen even goed reageert op de all-in-one oplossingen, is het belangrijk advies in te winnen bij een opticien of andere expert. Een voordeel van all-in-one vloeistoffen in vergelijking met peroxide vloeistoffen is dat na desinfectie door een all-in-one vloeistof afspoelen en neutraliseren niet meer nodig is.
U heeft gevoelige ogen of bent allergisch voor bestanddelen van all-in-one vloeistoffen? Dan zijn peroxide vloeistoffen een goed alternatief. De meeste peroxide vloeistoffen bevatten geen conserveringsstoffen en zijn daardoor bijzonder prettig voor gevoelige ogen. Peroxide vloeistoffen desinfecteren de lenzen en worden gebruikt na de reiniging, maar let op: Voordat u de lenzen indoet, is het belangrijk dat u de waterstofperoxide neutraliseert.
Kijk uit: een peroxide vloeistof mag niet in aanraking komen met de ogen.
Zoutoplossingen kunnen gebruikt worden om het vuill van de lens te spoelen na de oppervlaktereiniging. Ook na de desinfectie en om na te druppelen kan het worden gebruikt. Maar let op: zoutoplossingen vervangen niet de desinfectievloeistoffen. Voor de desinfectie maakt u gebruik van all-in-one vloeistoffen of peroxide oplossingen.
Eiwit-/proteïnereinigers zijn reinigingsvloeistoffen op enzymbasis. Ze zijn verkrijgbaar in tabletvorm en verwijderen proteïne-/eiwitafzettingen van de lens. Eiwit-/proteïnereinigers worden los van de normale reiniging en desinfectie van de contactlenzen gebruikt.
Er zijn weinig substanties die zo schadelijk zijn voor contactlenzen als water. Water bevat chloor, mineralen, metalen deeltjes en talloze bacteriën, die contactlenzen kunnen beschadigen en zelfs ooginfecties kunnen veroorzaken.
Ook ’s nachts is het dus geen goed idee om uw lenzen te bewaren in water. Mocht u geen verzorgingsmiddel bij de hand hebben, gooi de lenzen dan liever weg en pak de volgende dag een nieuw paar.
Neem contact op met uw opticien voor meer informatie over de verzorgingsmiddelen die het beste aansluiten bij uw behoeften. Voor een lange houdbaarheid van uw lenzen en de optimale gezondheid van uw ogen is het erg belangrijk dat u zich houdt aan de reinigingsvoorschriften. Bij vragen kunt u contact opnemen met een partneropticien of natuurlijk met onze gratis klantenservice.